Beelden doelwit vandalen

De beeldenexpositie in de Heemtuin in park de Houtkamp is de laatste weken het doelwit van vandalen. ‘Binnen enkele dagen nadat de kunstwerken geplaatst waren, werd een beeld al moedwillig beschadigd. Gelukkig heeft de kunstenaar het werk kunnen repareren en hebben we het snel weer terug kunnen plaatsen’, vertelt voorzitter Jos Gerrese van Stichting Kunst in de Heemtuin. ‘Inmiddels worden we ongeveer iedere week geconfronteerd met nieuwe vernielingen. Er wordt ‘s nachts met werken gesleept, beelden worden beschadigd, bordjes verdwijnen, posters worden gesloopt.’ De beheerders van de Heemtuin geven aan dat ook in de tuin zelf na sluitingstijd vernielingen worden aangericht.

‘Dit is de vijftiende keer dat we een beeldenexpositie organiseren. Er is wel eens meer iets gebeurd, maar niet te vergelijken met dit jaar’, gaat Gerrese verder. ‘We zijn als bestuur inmiddels tamelijk wanhopig. We zijn continu bezig met aangifte doen, kunstenaars slecht nieuws brengen en overleggen hoe we schades snel kunnen herstellen en nieuwe materialen aanschaffen. Dat kost ook nog eens veel geld, terwijl we als stichting niet bepaald ruim in ons jasje zitten. We organiseren deze tentoonstelling omdat we weten dat heel veel mensen genieten van de beelden. Maar op deze manier is het niet te vol te houden, dus dit vandalisme moet echt ophouden. We gaan hierover in gesprek met de gemeente en de politie.’