kunstenaars

De afgelopen jaren hebben vele kunstenaars, landelijk en regionaal toonaangevend, hun medewerking verleend aan de exposities in de Heemtuin. In 2019 waren dat:

Elisabet Stienstra, Marjan Waanders, La Cruz & Helweg, Jan van IJzerdoorn, Carola Popma, Carla Rump, Iris Le Rütte, Tine van de Weyer en Yomiko Yoneda.

ELISABET STIENSTRA

www.elisabetstienstra.com

PIËTA / GEGOTEN ALUMINIUM / 1994

In de religieuze kunst is de Piëta een terugkerend thema, een afbeelding van de dode Christus met zijn moeder Maria. De vrouwfiguur in dit werk is gebaseerd op de meisjesachtige madonnafiguren uit de vroege Renaissancekunst in Italië.  Ik wilde haar per se op een niet-traditionele en onsentimentele manier in beeld brengen, net als de figuur van de man. Die heeft als bron een Grieks marmeren beeld, ‘de faun van Barberini’.

IRIS LE RÜTTE

www.irislerutte.nl

HAAS / BRONS / 2012

Hazen zijn nachtdieren en leven als mensen slapen. Daarom staan ze in de kunst vaak voor het onderbewuste. Hun lange oren lijken een soort antennes. Ze vangen misschien wel iets op wat wij niet weten en zijn daarom altijd een beetje mysterieus. Deze haas ligt heerlijk te cocoonen. In een tijd vol ontwikkeling en snelheid, daagt hij ons op een vrolijke manier uit ook een moment van rust te vinden en te ‘onthaasten’.

JAN VAN IJZENDOORN

www.janvanijzendoorn.nl

BALINESE TAKKEN / TROPISCH HOUT / 2004

Dit werk is ontstaan op Bali, waar een grote traditie bestaat van fijnzinnig houtsnijwerk. De natuur is er overweldigend, mensen staan ook veel dichter bij de natuur dan hier. Daar wilde ik iets mee doen. Dit werk heeft iets plantaardigs en dierlijks tegelijkertijd. Het toont de traagheid van langzaam groeiende wortels en takken. Je kunt er ook levenslust en kracht in zien, als van een vis in het water of een springende kikker.

LA CRUZ & HELWEG

www.facebook.com/LaCruzHelweg/

PAARDEN / RECYCLED HOUT /  2012

Deze wilde paarden zijn de uitkomst van een beeldhouwkunstig experiment. Het zijn een soort schetsen waarbij ze paarden hebben gemaakt van balken en latten. De lege plekken tussen de lijnen dagen de kijker uit om ze zelf in te vullen en er een paard in te herkennen. Dit kunstwerk leert je om goed te kijken. Het werk oefent het oog.

MARJAN WAANDERS

www.marjanwaanders.nl

HAAS, MAN, MEISJE / KERAMIEK / 2013

Ik maak vaak series van beelden die hetzelfde onderwerp hebben. Thema’s als tijd, kwetsbaarheid en rituelen komen hierin terug. Deze beelden komen uit de serie ‘Tijdelijk bestaan’ uit 2013. Er was toen veel slecht nieuws: overstromingen, ongelukken, natuurrampen. Ik kon het nauwelijks aanzien. Door de huid van de beelden een zekere schoonheid te geven bedacht ik een manier om dit toch te kunnen en willen.

YUMIKO YONEDA

http://www.yumikoyoneda.com

BIRTH OF SILENCE 1, 2, 3, 4, 5 / POLYSTYREEN, BOETSEERKLEI, GIPS  / 2016 – 2019

Deze beelden zijn stap voor stap gemaakt met kneedbare boetseerpasta. Ze hebben afgeronde organische vormen, details zijn bewust weggelaten. Daardoor ligt de focus op de sterke aanwezigheid van de vorm. Ik creëer een vorm die voor mij waardevol is en zoek daarin een bepaalde logica. De bescheiden aanwezigheid van de werken verbeeldt de innerlijke kracht van het zijn en is de intense benadering van de natuur en het leven zelf.

CARLA RUMP

www.carlarump.nl

LONGEN VAN DE WERELD / EIKENHOUT / 2018

Bomen zijn de longen van de wereld. Zonder bomen is er geen zuurstof en kunnen wij niet leven. In dit werk ademt iemand letterlijk de zuurstof van de bomen in. Niet door een ballon, maar uit een acanthusblad. Dit blad wordt al sinds de oudheid gebruikt in de architectuur, vooral als versiering op zuilen.

CAROLA POPMA

www.carolapopma.com/

IJS-EI-OERWOUD / STAAL EN GLAS / 1994

VIJVER / STAAL EN GLAS / 1990

In mijn werk staat water centraal. In IJs-ei-oerwoud kronkelen vier strengen omhoog naar een steunpunt op de stam. Bovenin omklemmen ze een blauw glazen ei, als een kiem meegevoerd met de groeistromen. De titel komt van het boek The Mosquito coast van Paul Theroux. In Vijver heb ik de beweging en transparantie van water vertaald in de open structuur van de stalen vormen.

TINE VAN DE WEYER

PANTHA REI

Water als inspiratiebron, als levensader en tevens de materie waar mens en dier – fluïde wezens als we zijn – grotendeels uit bestaan. Alles stroomt: zenuwen, aders, haarvaten: het stromen vertakt zich tot in alle punten van het lichaam en bevestigt het lichaam als zijnde één capillair stelsel. ‘Pantha Rei’ heeft dit eeuwig stromen, deze verbondenheid, tot onderwerp.

COURTISANE is geïnspireerd op opnamen van allerlei details van planten die het organisch groeien en zwellen van planten tonen en de plasticiteit van de vormen die daarvan het gevolg zijn. (Karl Blossfeldt: Urformen der Kunst (1928). Deze foto’s waren in de jaren negentig een soort startpunt voor een aantal florale bronzen beelden. COURTISANE lijkt opgebouwd rond een soort stam die de ruggengraat van de compositie vormt, en er valt jabot-achtig kantwerk naar omlaag waarin nog duidelijk de plakken gedrapeerde boetseerwas herkenbaar zijn. Onderin zit een cartouche zoals in Rococoplafonds.

NAIADE (IN BASSIN), ASCHPOTTER, NAIADE, KLEEDJE

De Naiaden( waternimfen) links en rechts van de Aschpotter zijn voorstudies van een monumentaal ensemble in de stadsgracht van Oudewater waarin drie figuren zich met hun alter ego onder water spiegelen. Zij representeren het zijnde en het niet zijnde, werkelijkheid en herinnering, leven en dood. De Aschpotter is een voorstudie voor een kenmerkende historische figuur van Sassenheim. De Sassemers hadden in de 18/19e eeuw het monopolie voor het ophalen van de haardas bij de burgers waarna die verkocht werd aan de zeepziederijen in Leiden. Het Kleedje aan de overzijde over de brugleuning is een ironisch commentaar op vermeende Hollandse properheid. In de wijk Bangert en Oosterpolder in Hoorn hangen negen van deze kleedjes over een brug te luchten.

Community Art Projecten

CARLA RUMP

HEEMDIER / HOUT / 2019

Carla Rump maakte een Heemdier met een groep Leiderdorpers.  hebben zij scherven gebruikt van Delfts aardewerk die opeen dierachtige figuur van stammen hout zijn geplaatst.

LA CRUZ & HELWEG

PAARDJES / RECYCLED HOUT

Leerlingen van de Kastanjelaanschool uit Leiderdorp hebben tijdens een workshop met La Cruz & Helweg kleine houtenpaarden getimmerd, passend bij de grote paarden.

MARJAN WAANDERS

CRISPR-cas GROEISELS / KERAMIEK

Leerlingen van het Visser ’t Hooft Lyceum hebben geëxperimenteerd met keramiek en CRISPR-cas groeisels gemaakt tijdens gastlessen van Marjan Waanders.