Teken de petitie!

De beeldententoonstelling in de Heemtuin houdt volgend jaar op te bestaan als we geen nieuwe subsidie krijgen. Wilt u dat de tentoonstelling blijft? Steun ons dan op: https://kunstindeheemtuin.petities.nl Dit jaar hebben we dankzij een motie van de raad toch weer een expositie kunnen realiseren, maar voor volgend jaar is nog geen geld op de begroting gereserveerd. Onze hoop is gevestigd op de gemeenteraad.

De stichting organiseert al meer dan tien jaar een jaarlijkse wisselende tentoonstelling in de Heemtuin en ook activiteiten daaromheen. Het college van B&W lijkt geen nieuwe subsidie te willen verstrekken en er is nog geen nieuwe cultuurnota waarin de financiering geregeld wordt.

Genieten van kunst

‘Heel veel mensen hebben de afgelopen twaalf jaar genoten van de jaarlijkse beeldententoonstelling in de Heemtuin’, zegt voorzitter Jos Gerrese van de stichting. ‘Het is uniek dat we hier, op een van de mooiste plekjes van Leiderdorp, alle inwoners van Leiderdorp de mogelijkheid geven op een laagdrempelige manier in aanraking te komen met kunst. Daarnaast hebben kinderen en volwassenen meegedaan aan de workshops, speurtochten en andere activiteiten zoals de poëzieavonden die we hebben georganiseerd.’

Raadsbreed gesteunde motie

De beeldententoonstelling, ooit begonnen als initiatief van de gemeente zelf, wordt grotendeels gefinancierd door de gemeente met aanvullende bijdragen van allerlei fondsen en inkomsten van vrienden. ‘Andere financieringsbronnen zijn lastig, we kunnen geen entree heffen en zijn beperkt in onze openingstijden. Sinds we uit de cultuurnota geschrapt zijn, kunnen we niet meer rekenen op vaste steun van de gemeente. Dit jaar hebben we dankzij een raadsbreed gesteunde motie toch weer een expositie kunnen realiseren, maar voor volgend jaar is nog geen geld op de begroting gereserveerd. Dat terwijl de helft van de Leiderdorpers laatst in een enquête nog heeft aangegeven het van belang te vinden om te investeren in kunst in de openbare ruimte.’

In de media is al veel aandacht besteed aan onze noodkreet:

https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20190904_43263430/kunst-in-de-heemtuin-leiderdorp-dreigt-te-verdwijnen?utm_source=google&utm_medium=organic

https://www.unity.nu/Artikelen/leiderdorp/%27zonder-subsidie-stoppen-we%27,-kunst-in-de-heemtuin-vreest-toekomst

https://www.unity.nu/Artikelen/leiderdorp/kunst-in-de-heemtuin-start-petitie

Op 9 september hebben we ingesproken bij de gemeenteraad.
https://sleutelstad.nl/2019/09/10/petitie-en-beroep-op-gemeenteraad-voor-behoud-kunst-in-de-heemtuin/