Nieuwe groeisels

Twintig leerlingen van het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiderdorp maakten onder leiding van de Leidse kunstenaar Marjan Waanders bijzondere groeisels van keramiek. Het project maakt onderdeel uit van de serie gemeenschapskunstprojecten rondom het thema ‘Atelier Heemtuin’. Op 11 juni werden de beelden geplaatst. Uitgangspunt voor dit project is de gentechnologie.

‘Hiermee kun je door DNA te knippen en plakken erfelijke eigenschappen van planten, dieren en mensen veranderen. De opdracht aan de leerlingen was dan ook te verzinnen welke groeisels er op basis van deze techniek over vijftig jaar in de Heemtuin zouden kunnen staan. De CRISPR9 technologie is iets wat mij enorm fascineert’, vertelt Marjan. De leerlingen zijn hiermee tijdens vier lessen Beeldende vorming aan de slag gegaan. Eerst hebben ze hun ontwerpen geschetst, vervolgens twee lessen gekleid en de laatste les geschilderd. De resultaten zijn heel verschillend en verrassend – je ziet de meest wilde kleuren en combinaties terugkomen!’