kunstenaars

De afgelopen jaren hebben vele kunstenaars, landelijk en regionaal toonaangevend, hun medewerking verleend aan de exposities in de Heemtuin.

Dit jaar organiseren we in samenwerking met Stichting Kunst en Cultuurbevordering Nederland een kleine tentoonstelling met werken van Ingrid Davids, Kira Fröse en Jan Blank en Hans Blank.

Kira Fröse – www.kira-froese.com

Skauhytt

In 2018 deed ik mee aan het project Skauhytt van Ole Nieling. Hij maakte van hout een eenvoudige hut die nu dienst doet als kunstenaarsresidentie. Tijdens mijn verblijf van vijf dagen in dit hutje maakte ik een werk van keramiek. Dit bewerkte ik met hout uit de omgeving waarvan ik gereedschap had gemaakt.

Helmut

Het liefste werk ik met keramiek. Keramiek is te vormen, maar heeft ook beperkingen. Ik vraag me vaak af: “Hoe ver kan ik het materiaal vormen zoals ik het wil en in hoeverre vormt het materiaal mij?” Voor mij is een werk geslaagd wanneer mensen op het verkeerde been gezet worden door het gebruik van het materiaal, en ze niet precies begrijpen waar ze naar kijken. Of – beter nog – dat ze denken te weten waar ze naar kijken en dan verrast worden.

Ingrid Davids www.ingriddavids.nl

Nimbus van Ingrid Davids

Wolkenbeest

De serie ‘wolkenbeesten’ is een doorlopende serie die inmiddels al meerdere jaren evolueert. Het vertrekpunt waren blokjes van piepschuim, samengevoegd met houten haringvorkjes. Deze kleine beestjes heb ik in een zelfgemaakte couveuse geplaatst en vanaf dat moment zijn ze gaan groeien en vervormen, sommigen zijn zelfs gefossiliseerd. In deze constellatie is het wolkenbeest op zoek naar zijn origine.

Jan Blank – www.janblank.nl

Atrium van Jan Blank

Atrium

Deze typische en herkenbare schutting omheint de kleinste tuin van Nederland. Een tuin die ook gezien kan worden als een tuin die binnenstebuiten is gekeerd, met de omliggende tuin aan de andere kant van de door de schutting afgezonderde plek. Men kan het werk betreden en door een klein kijkgaatje gluren naar de buitenwereld.

Basaltblokken van Jan Blank

Basalt objecten

De objecten zijn gebaseerd op basaltblokken. Basaltblokken hebben in Nederland een grote symbolische waarde, ze vormen een onmisbaar onderdeel van onze dijken en waterwerken. Door de vervreemdende kleuren doen de objecten denken aan andere gesteenten en mineralen zoals kristal.

Hans Blank – www.hansblank.com

Bark van Avalon

Opvarenden op de boot van Avalon zijn onderweg naar het in de nevelen verborgen eiland uit de Arthur legende.

Beehive hut van Hans Blank

Beehive Hut

Drie mensfiguren in een spirituele sfeer in een Ierse Beehive Hut, een koepelvormig gebouw bestaande uit gestapelde stenen. Deze ‘bijenkorf’ hutten werden vanaf de prehistorie tot en met de late middeleeuwen op dezelfde manier gebouwd.